Najlepšie perníkové recepty z #dnesjem

K sviatkom nepochybne patrí perník, ktorý nám rozvonia celý dom. Prinášame vám tie najlepšie recepty na lahodné recepty perníkov a medovníkov z #dnesjem.

Vianoce sa nám spájajú nie len s rodinnou pohodou a vianočnými rozprávkami, ale aj vôňou ihličia a čerstvo upečeného sladkého pečiva. Každý z nás má svoj obľúbený recept. Niektoré sú nové a vylepšené, iné sa dedia už niekoľko desaťročí. My sme pre vás vybrali tie najlepšie vianočné perníkové a medovníkové recepty.

Perník alebo aj inak nazývaný medovník sa pečie u nás na Slovensku už od 14. storočia. Pôvod má ale v Nemecku. Základnou surovinou je med, korenie a múka. Ďalšie suroviny sú pridávané vzhľadom na recept a fantáziu kuchára. Pečenie tejto obľúbenej sladkosti patrí medzi tradície mnohých rodín, pri ktorej sa zabavia malí aj veľkí. Navyše si viete predstaviť romantickejšie rande, ako pečenie medovníkov so svojou polovičkou?

Pozrite si tie najlepšie recepty na túto vianočnú pochúťku, s ktorou si navodíte pravú sviatočnú atmosféru. Nezabudnite aj vy pridávať svoje recepty do aplikácie Daybyme a my tie najlepšie prezdielame na našich sociálnych sieťach, alebo niektoré z nich si nájdeš rovno tu.

1. Kakaový perník s marhuľovým džemom

Martina o svojom overenom recepte hovorí, že je to najmäkší vianočný perníček. Odporúča tiež veľký plech, lebo je tak dobrý, že sa polovičná porcia neoplatí. Čo si myslíte o tejto kombinácii perníku s džemom?

Na veľký plech budete potrebovať: 2 vajíčka, 300g trstinového cukru, 2PL marhuľového džemu (alebo iný obľúbený), 500ml mlieka, 4PL kakaa, 400g hladkej špaldovej múky, 1 prášok do pečiva, 1 kypriaci prášok do perníka, 1ČL škorice, marhuľový (alebo iný) džem na potretie, 200ml smotany na šľahanie, 300g čokolády na polevu, strúhaný kokos na posypanie.

Postup: Najprv si poriadne vyšľaháme celé vajíčka s cukrom do peny, pridáme džem, mlieko, kakao a dobre premiešame. K muke pridáme prášok do pečiva, kypriaci prášok do perníka, škoricu a preosejeme k tekutej zmesi, jemne zapracujeme metličkou tak aby nám v ceste nezostali hrudky múky. Vylejeme do maslom vymasteného a mukou vysypaného plechu, prípadne vystlaného papierom na pečenie a pečieme na 170°C cca 20 minút (Martina ho dáva do veľkého plechu takže perník nie je až tak vysoký, tým pádom je hotový za 20 minút, ak ho dáte do menšieho plechu a bude vyšší, určite sa bude piecť dlhšie), kontrolujeme špajdľou. Ešte horúci perník potrieme džemom a roztopenou čokoládou (smotanu si zohrejeme ale nie tak aby nám zovrela a pridáme na kúsky nalámanú čokoládu, premiešame kým nám nevznikne leskla a hustá poleva), nalejeme na džemom potretý perník a posypeme strúhaným kokosom.

Najmäkší kakaový perník s marhuľovým džemom.

2. Zdravé špaldové medovníky

To, že sa cez Vianoce môžeme stravovať aj zdravšie potvrdzuje recept od Mary na špaldové medovníky. Prekvapia vás príjemnou chuťou a pri zdobení sa zaručene zabavíte.

Budete potrebovať: 200g celozrnnej špaldovej múky, 300g hladkej špaldovej múky, 100g rozmixovaných ovsených vločiek, 1/2 čl sódy bikarbóny, 2 čl perníkového korenia, 1/2 čl škorice, 1/2 hrnčeka trstinového cukru, 1 a 1/2 dcl medu, 4 vajcia (3 do cesta 1 na potretie medovníkov), 200g masla.

Postup: Všetky suché ingrediencie spolu zmiešame v miske. Pridáme maslo, vajcia, med a vytvarujeme cesto. Cesto necháme odstáť do ďalšieho dňa (alebo ho aspoň dáme na pár hodín do chladničky). Odstáte cesto vyvaľkáme a vykrajujeme medovníky, ktoré pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom. Medovníky pečieme v rúre vyhriatej na 175°C cca 7 minút do zlatohneda. Na záver ich môžete dozdobiť podľa vlastných predstáv.

Špaldové medovníky od Mary.

3. Netradičné perníkové poháre

Niektorých už omrzeli klasické perníky a medovníky a pre nich tu máme pripravený špeciálny recept od Klaudie. Jej perníkové poháre prekvapia a zároveň navodia sviatočnú atmosféru.

Na 10 ks 125 ml pohárikov potrebujeme: domáce perníčky (Klaudia ich mala od svojej babky), 250 g mascarpone, 250 g roztierateľného tvarohu (tučný), 100 -150 ml perníkového sirupu podľa chuti (recept na sirup nájdete v receptoch na Klaudiinom profile), 1-2 lyžičky perníkového korenia, 1-2 lyžice škorice.

Na zdobenie: perníky, škorica, ozdoby @droetker_sk.

Postup: Zmiešame mascarpone s tvarohom. Pridáme škoricu, korenie a sirup. Dochutíme podľa potreby, či chcete sladšie alebo viac korenisté. Na spodok pohárikov dáme podrvené perníky, pridáme lyžičku sirupu nech trochu navlhnú a na vrch navrstvíme krém. Môžeme dať ešte jednu vrstvu perníkov a krému, alebo krém dáme až dohora a dozdobíme.

Vianočné medovníkové poháre.

4. Perníková bábovka na vianočné večery

Bábovka patrí medzi obľúbené pečivo počas celého roka. Viktória však pridala recept na špeciálnu perníkovú bábovku, ktorá sa hodí nie len na Vianoce. Touto netradičnou kombináciou prekvapíte svojich blízkých a navyše vám z nej bude rozvoniavať celý dom.

Na perníkovú bábovku budete potrebovať:

Cesto: 4 vajíčka, 100 g trstinového cukru, 100 ml mlieka, 80 g masla, 150 g špaldovej múky, 50 g mandľovej múky, 2 ČL kypriaceho prášku do perníka, sušené brusnice, mandle, tuzemský um.

Poleva: horká čokoláda, smotana na šľahanie, perníkové korenie, kokos.

Postup: Ako prvé zalejeme hrsť sušených brusníc tuzemským umom. Žĺtka s cukrom vyšľaháme, pridáme mlieko a rozpustené maslo. Prisypeme obe múky s kypriacim práškom do perníka a opäť premiešame. Scedené brusnice s hrsťou mandlí primiešame do našej zmesi. Na záver pridáme sneh vyšľahaný z bielkov. Túto chutnú zmes vylejeme do formy na bábovku a pečieme na 175 °C 30min (ak je treba , tak aj dlhšie). Upečenú a vychladnutú bábovku vyklopíme. Na polevu zohrejeme smotanu, do ktorej pridáme horkú čokoládu a perníkové korenie (pre výraznejšiu chuť), a na záver polejeme. Dozdobíme strúhaným kokosom.

Perníková bábovka poťeší všetkých milovníkov sladkého.

5. Klasický recept na voňavé medovníky

Vianoce sa spájajú aj s tradíciami, ktoré majú svoje korene v minulosti. Tamara k nám pridala svoj recept na klasické medovníkové cesto. Po upečení sú medovníky mäkké a voňavé. Máte aj vy radi túto klasiku?

Potrebujete: 250g masla alebo margarínu, 150g medu, 1dl vody, 200g práškového cukru, 600g hladkej múky, 2 vajcia, 2 KL sódy bikarbóny, 2 KL mletej škorice, balíček prášku do perníka, 1 žĺtok a trochu mlieka na potretie medovníkov, 1 bielok, 220g práškového cukru na ozdobenie medovníkov

Postup: Do hrnca dáme nakrájaný tuk, med, cukor a vodu. Zohrejeme tak, aby sa zmiešali všetky suroviny a potom necháme vychladnúť. Vychladnutú zmes nalejeme do zvyšných prísad a vymiesime cesto, ktoré vložíme na noc do chladničky. Na druhý deň cesto vyvaľkáme na hrúbku 5 mm a povykrajujeme ľubovoľné tvary. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Hneď po upečení potrieme žĺtkom rozmiešaným v troche mlieka. Pečieme ich pri teplote 180°C maximálne 7 minút. Nepečieme ich dlhšie, lebo mohli by vyschnúť a stvrdnúť. Keď vychladnú, ozdobíme ich bielkovou polevou.

Klasické medovníky patria k Vianociam.

6. Netradičný cheesecake z medovníkov

Občas to s vianočným pečením preženieme a ostanú nám nejaké medovníky navyše. Prinášame vám recept od Shoshi, ktorá premenila staršie medovníky na chutný pomarančový cheesecake. Navyše je to aj perfektná inšpirácia, keď už budete prejedení domácich medovníkov.

Na cheesecake budete potrebovať: 230g domácich medovníkov, 120g masla, 260g gréckeho jogurtu, 2 vajcia, 2 žĺtky, 250g nízkotučného tvarohu, 200g ricotty, 60ml pomarančovej šťavy, kôra z 1 pomaranča

Postup: Rúru predhrejeme na 150°C. Formu si potrieme kokosovým olejom. Medovníky rozmixujeme, dáme do formy a polejeme roztopeným maslom. Premiešame a hmotu rovnomerne zatlačíme na dno formy. Pečieme cca 8 minút. Vo väčšej miske vyšľaháme ricottu s tvarohom. V druhej nádobe zmiešame jogurt, vajcia a žĺtky. Pridáme kôru a šťavu z pomaranča + sladidlo podľa chuti (stévia, umelé sladidlo alebo trstinový cukor). Následne zmiešame s ricottou a tvarohom a vylejeme na korpus. Pečieme cca 45-55 minút (záleží podľa rúry). TIP: Shoshi po vypnutí rúry ešte nechala cheesecake vo vnútri s jemne otvorenými dvierkami cca 10 minút. Nakoniec necháme vychladnúť a stuhnúť v chladničke.

Pomarančový cheesecake s medovníkovým základom.

7. Zdravé perníkové nebo

Sladkosti nemusia byť hneď spájané so slovom nezdravé. Christina pridala svoj recept na zdravý perník zo špaldovej a ryžovej múky. Čo hovoríte na túto zdravú variantu klasického perníka?

Budete potrebovať: 80g špaldovej múky, 30g ryžovej múky, 15g kakaa, 2-3ČL prášku do pečiva, 2PL škoricové cukru, 2PL medu, 3 PL jablkovej výživy, rastlinné mlieko na zriedenie cesta.

Krém: 150g jemného tvarohu, kakao, med.

Postup: Najskôr si v miske zmiešaš všetky suché ingrediencie, následne v inej miske zmiešaš všetky mokré ingrediencie okrem mlieka. Pokračuješ tak, že do mokrej zmesi pomaly prisypávaš suchú zmes a podľa potreby riediš mliekom. Nakoniec už len pridáš maliny a pečieš na 180°C cca pol hodinu (je potrebné to sledovať, každá rúra pečie inak). Po vychladnutí natrieš krém, ktorý pripravíš zmiešaním všetkých 3 surovín. Nakoniec to všetko necháš mierne stuhnúť v chladničke.

Zdravý recept na klasický perník.

8. Perníkový cheesecake

Medzi tradično-netradičné recepty patrí aj tento od ZdravoaFit na perníkový cheesecake. Všetci milovníci tvarohových koláčov zbystrite pozornosť na tento špeciálne vianočný perníkový recept. S touto netradičnou pochúťkou budete vynikať medzi klasickými perníkmi.

Budete potrebovať: 500 g jemného tvarohu 5%, 150 g celozrnných sušienok, 120 g masla, 4 ks vajíčka, 3 lyžice špaldovej hladkej múky, 75 g brezového cukru, 1 odmerka proteínovej čokolády, 2 lyžičky perníkového korenia, 1 lyžička škorice, orechy, medovníky, čokoládu Lind.

Postup: Sušienky rozdrvte v sáčku, pridajte maslo a vytvorte si lepkavú hmotu, ktorú natlačíte do formy a po okrajoch. Ručným mixérom rozmixujete tvaroh, pridáte vajíčka, cukor, múku, proteín a perníkové korenie. Sušienkový korpus pečte 10 minút do zlatista. Nechajte vychladnúť. Na predpečený korpus nalejte cesto a zarovnajte. Pečte približne 40 min pri 150°C v rozohriatej rúre. Ozdobte vlašskými orechmi, medovníčkami a čokoládou.

Netradičný perníkový cheesecake.

Autor blogu: Nikol Pisoňová